Anne Magnussen og Frode Fimland er to erfarne filmskapere med Askøytilknytning.

Onsdag 8.juni viser vi dokumentarfilmene «Alt for Beffen» og «John den siste norske cowboy» i Fargeriet i Strusshamn. Filmskaperne vil presentere filmene og Berit Håpoldøy spiller et par sanger mellom filmene.

Vi ønsker alle velkommen til filmkveld i Fargeriet / Sjoddien!

«Alt for Beffen»
Linda Holmedal er fullstendig uforberedt da hennes far ber henne ta over den bittelille fergen Beffen, og deretter brått og uventet dør.
Den bittelille fergen kjører en 2 minutters rute som krysser Bergen havn, og er siste rest av en 125 år gammel tradisjon med små, opprinnelig elektrisk drevne ferger (derav navnet: Bergen Elektriske Færgeselskap + båtnummer = BEF-1).
Linda har ingen erfaring med å kjøre fergen – eller båt i det hele tatt – men bestemmer seg likevel for å hedre sin fars siste ønske. I første omgang innebærer det å gjøre seg selv skikket til å føre båten, men etter hvert viser det seg at den gamle båten er i såpass dårlig stand at noe må gjøres.
ALT FOR BEFFEN er en rørende og sjarmerende liten dokumentar om gjøre en annen persons livsprosjekt til sitt eget.(https://www.bergenkino.no/f/alt-for-beffen/429)

«John – den siste norske cowboy»

John (94) er sønn av en norsk innvandrer og driver sin enorme ranch i Montana på gamlemåten, helt alene. Rikfolk står i kø for å kjøpe eiendommen hans.

Som sønn av en norsk innvandrer, har John blitt oppdratt til å arbeide hardt og leve nøysomt. Men livet på ranchen er den eneste tilværelsen han vil ha, og han finner glede i både naturen, dyrene og de daglige oppgavene på ranchen. John kaster aldri noe, og har en rekke gamle biler og traktorer på eiendommen sin, som han på mirakuløst vis klarer å holde i gang.

Hver dag snakker han med sin beste venn, Jim. Deres vennskap går 75 år tilbake, og de har ingen hemmeligheter for hverandre. John er en forsiktig kar som har lite erfaring med damer og det søte liv. Jim har testet ut alt – «og mer enn det», men tross ulikhetene dem imellom er vennskapet sterkt, og Jim er den viktigste personen John har i livet.

John har et mål om å leve og arbeide til han er 100 år, og mener at hver generasjon har et ansvar for å forvalte jorden slik at den er i bedre stand enn da de kom. Gjennom årene har mange rikfolk tilbudt store summer for eiendommen hans, men John vil ikke selge. Hans lykke og velstand ligger i friheten til å arbeide på egen jord, og det eneste han teller er hver nye morgen han kan stå opp og finne ut hva livet har å by på.

Gjennom Frode Fimlands stillfarne portrett av ungkaren John, får vi et innblikk i et levesett som tilhører generasjonene før oss. Mye har endret seg til det bedre de siste hundre årene, men hva har vi mistet underveis?

«John – den siste norske cowboy» stiller seg i rekken av Fimlands kritikerroste poetiske portretter av mennesker som lever tett på naturen. (https://www.filmweb.no/film/FIM20210001#25.05.2022)

Billetten koster kr 120,- og gjelder for begge filmene: https://www.bygdekinoen.no/kino/560/Sjoddien